ДҮЙНӨНҮН АР ТҮРДҮҮ ӨЛКӨЛӨРҮНДӨ АДАМДАР ЭМНЕ ЖЕШЕТ?

12.09.2019
КУЛИНАРДЫК САЯКАТ: ДҮЙНӨНҮН АР ТҮРДҮҮ ӨЛКӨЛӨРҮНДӨ АДАМДАР ЭМНЕ ЖЕШЕТ?

Дүйнөдө 252 өлкө бар жана алардын ар биринин өзүнүн кулинардык салттары бар. Кээ бир элдер жалаң ачуу тамактарды жешет, кээ бирөөлөр жашоосун этсиз элестете алышпайт, башкалары тамактарына куурулган гүлдөрдү кошот... Бүгүн биз кулинардык саякатка чыгып, ар түрдүү өлкөлөрдөн келгендер эмне жей турганын изилдейбиз. Биз менен барасызбы?
ФРАНЦИЯ
Франция.jpg

Француздар таңкы тамакты дээрлик жебейт дешет. Париждин же Прованстын жашоочусу максимум жей турганы бул бир чыны кофе менен круассан. Бирок түшкү жана кечки тамак бул жөн гана тамак кабыл алуу эмес, үй–бүлө, достор, кесиптештер менен жолугушууга себеп.
Түшкү тамактын эң популярдуу шорпосу – бул пияз шорпо, бул майга куурулган көп пияз, майлуу сорпо, гренки, сыр. Азыктандырат, калориялуу, даамдуу. Шорпону, мисалы "Нисуаз" салаты менен алмаштырса болот, анын негизги ингредиенттери тунец, саадактуу фасоль, помидор жана жумуртка. Бул салатты жасоо сиз үчүн да оңой, жалгыз ага Bonduelle бууланган жашыл фасольду кошууну унутпаңыз.
Негизги тамак адатта эт жана гарнир болот. Бургундиялик эт популярдуу: уйдун этинин картөшкө, макарон же түстүү капуста менен бууга бышырылган кесимдери. Жана, албетте, жакшы шарапсыз француз тамактары толук болбойт.
АМЕРИКА

Америка.jpg

Америкалыктардын таңы үлпүлдөктөр, бекон жана куурган жумуртка менен башталат. Алар ошондой эле джем же жержаңгак пастасы менен тост жешет (Америкада алар жержаңгак пастасын өтө жакшы көрүшөт!)
Түшкү тамак жумуштан жакын жердеги ресторандарда тез өтөт. Америкада түшкү тыныгуу болжол менен 30 мүнөткө созулгандыктан сүйлөшүүгө жана тамакты көпкө күтүүгө убакыт жок – андыктан дээрлик бардыгы бургерге же тоюмдуу сэндвичке канаат кылат.
Бирок алар кечки тамакка жакшылап даярданышат: дасторконго шорпо, ысык тамак, гарнир, бир нече соустар жана десерт коюшат. Салттуу жана сүйүктүүсү – нан күкүмүнө бышырылган тоок эти жана ак май менен бышырылган жүгөрү. Аны өзүңүз сынап көргүңүз келеби? Алюетте Bonduelle жаш жүгөрүсүн колдонуңуз.
БРАЗИЛИЯ

Бразилия.jpg

Бразилиялыктар этти жакшы көрүшөт! Албетте, эртең мененки тамак ансыз болот, бирок түшкү жана кечки тамак эч качан болбойт. "Фейжоада" эң популярдуу тамак болуп эсептелет. Классикалык рецепт төмөнкүлөрдү камтыйт: чочконун буттары, кыйылган эт, ышталган колбаса, кара фасоль. Салт боюнча, тамак бир суткадан ашык бышырылат, анткени этти жакшылап маринаддалышы жана буурчактар алдын ала чылап коюлушу керек.
Үй шартында бразилиялык деликатес жасоону чечишиңиз факт эмес, бирок кара фасольду кызылга алмаштырууга аракет кылсаңыз болот. Жана курчутмаларды аябаңыз, "Фейжоада"га сарымсак, ачуу калемпир жана чөптөр салынат.
ИНДИЯ

Индия.jpg

Индиянын кулинардык салттары абдан ар түрдүү, ошондуктан бир Индия ашканасы жөнүндө сөз кылуу дээрлик мүмкүн эмес. Бирок, бразилиялыктардан айырмаланып, индиялыктардын көпчүлүгү вегетарианчылар экенин так айтууга болот. Тамактануунун негизин жашылчалар, күрүч, буурчак өсүмдүктөр жана ар түрдүү токочтор түзөт. Плюс дээрлик бардык тамакка кошула турган масала курчутмаларынан аралашмасы.
Кафелерде да, үйдө да жасалган салттуу тамак – тхали. Хинди тилинен "чоң тарелка" же "батыныс" деп которулат. Чоң тегерек батыныска үйүлгөн күрүч, анын тегерегине ар кандай закускалар, гарнирлер, татымалдар жана соустар салынган кичинекей чынылар коюлат. Майрам күндөрү мындай "кошумчалардын" саны 25ке жетиши мүмкүн!
АВСТРАЛИЯ

Австралия.jpg

Типтүү австралиялык эртең мененки тамак европалыктардыкына окшош – мюсли, бутерброд, куурган жумуртка, жемиштер. Анан соң эң кызыктуусу көңүл ачуу башталат, мисалы, түшкү тамакка австралиялык кенгурунун эти кошулган шишкебек жей алат. Мындай эт деликатес деп эсептелбейт, аны кадимки супермаркеттен сатып алса болот.
Мында кечки тамакка грильде бышырылган балык – барракуда, шлепер же вейтбейт (майда жергиликтүү балык) беришет. Аны адаттан тыш куурушат: күйүп жаткан көмүрдүн үстүнө чөптүн бир катмарын салып, үстүнө балык, андан кийин чөп, анын үстүнө көмүр менен капташат. Бирок, австралиялык ашкананын өзгөчөлүгү – эт пирогу. Бул томат соусу менен татымалдалган, чабылып тууралган эт салмасы менен каттама камырдан жасалган кичинекей пирог (алаканыңыздан чоң эмес). Орточо австралиялык жылына 12 эт пирогун жейт деп эсептелет. Ушундай пирог жасоону чечсеңиз, соустун негизи үчүн помидор этиндеги Bonduelle помидорлору туура келет.
ТҮШТҮК АФРИКА РЕСПУБЛИКАСЫ (ТАР)

ЮАР.jpg

Биз Африка континентине бара жатабыз. ТАР улуттук ашканасы чыгыш, европалык, Азиялык жана Африкалык ашканалардын таң калардык синтези. Өлкөнүн татаал тарыхы жергиликтүү ашканада чагылдырылган. Эртең мененки тамакка ТАР жашоочулары уй этинен жасалган өткүр даамдуу "буревос" колбасасын же ак жүгөрү акшактарынан жасалган "миелиепап" боткосун жегенди жактырышат.
ТАРдан башка дүйнөнүн эч бир жеринде жешпеген тамак – бул “ватербломметьибреди”. Айтууга аракет кылыңыз! Бул Түштүк африкалык лилия бүчүрлөрү менен бууга бышырылган эт. Ал дасторконго жылына бир гана жолу – июль–август айларында, сейрек кездешүүчү лилия гүлдөгөн учурда берилет.
Үйдө, Россияда африкалык бир деме жасоого болобу? Сиз, мисалы, "умнгкушо" – Нельсон Манделанын сүйүктүү шишкебегин даярдай аласыз. Сизге төмөнкүлөр керек болот: майдаланган жүгөрү дандары, баш пияз, таттуу буурчактар, картөшкө, кызыл калемпир, лимон жана ак май. Таттуу буурчактар бууланган кызыл фасоль менен оңой алмаштырылат.
РОССИЯ

Россия.jpg

Россия жөнүндө стереотиптер менен ой жүргүзүү канчалык жакпаса да, бул стереотиптерди биз өзүбүз тастыктайбыз. Эртең мененки тамакка сулу боткосун же быштак куймак жейбиз, ал эми түшкү тамакка борщ жана гречка менен котлета жейбиз. Кечки тамакка биз мешке бышырылган тоок эти менен картөшкөнү же фарш кошулган макаронду жакшы көрөбүз.
Россиянын типтүү артыкчылыктарынын далили Яндекстин изилдөөсү болду, анын жыйынтыгын компания 2017–жылы жарыялаган. Издөө системасы тамак–ашка байланыштуу миллиондогон орусиялык суроо–талаптарды талдады. Бул жерде баары күз маалында козу карын терип кууруп, жазы менен Масленицага албетте дайыма жупка бышырышы белгилүү болду. Майонезди бардык жерде кетчупка караганда көбүрөөк жакшы көрүшөт, ал эми биздин сүйүктүү салаттарыбыз "Цезарь" жана краб таякчалары менен салат. О, мен краб таякчалары менен салат жегим келди. Үйдө Bonduelle жүгөрүсү калганын көрүш керек, анткени ансыз мындай салат сонун болуп чыкпайт;)

Читайте также

Дагы сайтта