СИЗГЕ ЖАГЫП КАЛА ТУРГАН 5 ЖАШЫЛ ТАМАК

08.11.2021

Жашыл - жашоонун түсү. Бул ошондой эле ден соолуктун түсү жана ар бир диетолог сизге : жашыл жашылчалар жана чөптөр ден соолукка пайдалуу, ошондуктан алар менен тамактанууну күнүмдүк рационуңузга киргизиңиз деп айтат. Келгиле эмне үчүн экенин билебиз: • Курамында хлорофилл бар, ал жашылчаларга жашыл түс берген. Бул зат антиоксидант, башкача айтканда, организмдеги кислота–щелоч балансын жөнгө салат, онкологиялык оорулардын алдын алууга кызмат кылат жана жаштыкты узартат. • Ашказан–ичеги трактынын иштешин нормалдаштырган клетчатканын булагы, тез тоюуга жардам берет жана токчулук сезимин узак убакытка сактайт. • Жаман холестериндин көлөмүн азайтат жана ошону менен жүрөк–кан тамыр ооруларынын алдын алат. • Витамин Е дагы бир антиоксидант болуп саналат, мындан тышкары, ал көрүүгө таасирин тийгизет жана көздү жаш өзгөрүүлөрүнөн коргойт. • Гемоглобиндин деңгээлин көтөрөт, анткени алар темирге бай. • Салмакты жана сымбаттуулукту сактоого жардам берет, ошондой эле эгерде салмакты азайтуу керек болсо, бардык диеталарга кирет–жашыл жашылчалардын калориялуулугу минималдуу. Жашыл жашылчалардан оңой тамак даярдоо үчүн, дайыма тоңдургучта тоңдурулган фасоль, брокколи, буурчак, шпинатты сактаңыз. Жашылчалардын мембранасы зыян келтирбей турган шок тоңдурма технологиясын колдонуу менен өндүрүлгөн, алар витаминдерди максималдуу түрдө сактап калган. Ар бир жашылчадан бир ууч алып, бууга бышырыңыз же кастрюляда бир нече мүнөт кайнатыңыз, текстурасын жана түсүн сактап калуу үчүн муздак сууга чайкап алыңыз. Андан кийин майдаланган жашыл чөптөрдү, жашыл зайтун кошуңуз, туздаңыз жана мурч салыңыз, зайтун майы менен татытыңыз. Эми кемчиликсиз жашыл салат даяр – көз карандысыз тамак же гарнир катары бериңиз.



1-09.11.png
Консерваланган жашыл жашылчалар тоңдурулган жашылчалар сыяктуу эле пайдалуу. "Консервация" деген сөздөн коркпоңуз – бул "консерванттардын" синоними эмес. Консервация – азыктарда бактериялардын өнүгүшүнө бөгөт коюучу жана аларды узак убакытка сактоого мүмкүндүк берүүчү технология. Bonduelle консерваларында жалаң жашылча, суу, туз жана шекер бар. Биз жакында эле жаңылык киргиздик – шайкештик сертификаты менен тастыкталган органикалык жашыл буурчак. Ошентип, рацион андан да пайдалуу болушу мүмкүн. Ал эми таштандынын көлөмүн азайтуу жана планетабыздын экологиясын сактоо үчүн темир банканы кайра иштетүүгө тапшырууну унутпаңыз. Банканы кайра иштетүүгө кантип даярдоо жана сизге эң жакын таңгак кабыл алуу пунктусун табуу үчүн бул шилтемени басыңыз.
Дагы бир кеңеш: ар дайым бардык тамактарга жашылчаларды салыңыз – аларда витаминдер көп. Жана, албетте, жыпар жыттуу чөптөр тамактарды даамга жараша ар түрдүү кылат.
ЖАШЫЛ ЖАШЫЛЧАЛАРДАН 5 ХИТ
БРОККОЛИ, АВОКАДО ЖАНА ШПИНАТ КОКТЕЙЛИ
Сергитүүчү жана витаминдүү суусундук. Алар менен эртең мененки убакытты баштаса болот, же түштөн кийин энергия менен кубатталуу үчүн аны жеңил тамак катары да ичсе болот. Жайында бир нече муз кубиктерин кошуу идеалдуу – алар бул коктейлди пайдалуу гана эмес, сергитүүчү да кылат. 60 ккал / 100 г

2-09.11.jpg
ИНГРЕДИЕНТТЕР: Брокколи капустасы Bonduelle 1 таңгак (400 г); шпинат 100 г; авокадо 1 даана; лимон 1 даана; суу 200 мл РЕЦЕПТ: 1. Авокадону тазалаңыз. Жарым лимондун ширесин сыгыңыз. 2. Бардык ингредиенттерди блендерге салып, майдалаңыз. 3. Коктейлди лимон кесимдери менен кооздоп бериңиз.
АТ КУЛАК, АВОКАДО ЖАНА КАРА ЗАЙТУН МЕНЕН ЖАШЫЛ КРЕМ ШОРПО
Бул витаминдик шорпону жылдын каалаган убагында бышырууга – ал тургай, модификациялоого болот. Мисалы, тооктун сорпосун колдонбосоңуз, шорпо майсыз болуп калат. Ал эми жайында аны муздак кылып берип, жаркыраган даам үчүн жаңы чөптөрдү кошсоңуз болот. 92 ккал / 100 г

ИНГРЕДИЕНТТЕР: Жука кесилген жашыл фасоль Bonduelle 1/2 таңгак (200 г); жашыл буурчак Bonduelle 1/2 таңгак (200 г); ат кулак 100 г; авокадо 1 даана; тоок сорпосу 450 мл; баш пияз 1 даана; сарымсак 4 тиш; руккола 50 г; зайтун майы 1 аш каш.; кара зайтун 100 г; татымына жараша туз; татымына жараша мурч РЕЦЕПТ: 1. Кастрюлада майды ысытып, майда тууралган пиязды тунук жана жумшак болгончо кууруп алыңыз. 2. Буурчак жана фасольду кошуңуз. 3–4 мүнөт кайнатып, анан соң сорпону куюңуз. Кээде аралаштырып 10–12 мүнөт кайнатып бышырыңыз. Ат кулакты кошуңуз, дагы 5 мүнөт кайнатып бышырыңыз. 3. Оттон алып, авокадо этин жана майдаланган сарымсакты кошуп, бардыгын блендер менен жылмакайга чейин чалыңыз. Туз жана мурч менен татымалдаңыз. 4. Руккола жана кара зайтун менен кооздоп бериңиз.

3-09.11.jpg
СААДАКТУУ ФАСОЛЬ ЖАНА ШПИНАТ МЕНЕН РИЗОТТО
Италиялык тамактарды даярдоо абдан оңой – бул түшүнүктүү ингредиенттер менен жөнөкөй рецепттер. Кошумчаларга жараша ризотто ар кандай түскө боёлот: помидор менен кызгылт, жүгөрү менен сары же жашыл фасоль жана шпинат менен жашыл. Айтмакчы, эгер сиз “жашыл” эффектти түсү боюнча да, колдонууда да күчөткүңүз келсе, идишке бир аз брокколи салыңыз. 155 ккал / 100 г

4-09.11.jpg
ИНГРЕДИЕНТТЕР: Өтө жука бүт жашыл фасоль Bonduelle 1 таңгак (400 г); арборио күрүчү 300 г; баш пияз 1 даана; жалбыз 10 бутак; зайтун майы 5 аш каш.; тоңдурулган шпинат 250 г; татымына жараша мурч; татымына жараша туз РЕЦЕПТ: 1. Чоң терең табада 4 аш кашык зайтун майын ысытып, майда тууралган пиязды алтын түстүү эмес, тунук болгонго чейин кууруңуз. 2. Пиязга чийки күрүчтү кошуп, тынымсыз аралаштырып, 1 мүнөттөй кууруңуз.

500 мл суу куюп, капкагын жаппай 20 мүнөткө жакын кайнатыңыз. Ризотто коюу жана жибектей болушу керек, бирок күрүчтүн дандары жабышып калбашы керек. 3. Шпинатты кайнак сууга кайнатып, ага 6 бутак жалбыз кошуп, андан кийин сууну агызыңыз, жалбыз кошулган шпинатты блендерде майдалаңыз. 4. Фасольду кайнатып, дуршлагга салыңыз. Бир аз суутуп, 2 см узундуктагы бөлүктөргө кесиңиз (болжол менен 3 бөлүккө). 5. Күрүчкө шпинатты, фасольду, майда тууралган калган жалбызды жана 1 аш кашык зайтун майын кошуп, туздаңыз, мурч салыңыз, акырын аралаштырыңыз жана ысык бериңиз.
ЭСТРАГОН МЕНЕН ЖАШЫЛ БУУРЧАК ЖАНА СПАРЖА МУССУ
Кереметтүү жана назик мусс майрамдык дасторкондо эң сонун закуска болот. Идея катары – порциялык стакандарда же бокалдарда бериңиз. Айтмакчы, көрктүүлүгүнө карабастан, тамак абдан жөнөкөй жана тез даярдалат. 78 ккал / 100 г

ИНГРЕДИЕНТТЕР: Жашыл буурчак Bonduelle 1 таңгак (400 г); желатин 3 аш кашык; лимон ширеси 75 мл; спаржа 300 г; эстрагон 2 бутак; татымына жараша туз РЕЦЕПТ: Спаржаны майда бөлүктөргө кесип, жумшартылганга чейин буурчак менен кайнатыңыз. Берүү үчүн 6 аш кашык буурчакты бөлүп коюңуз, калган жашылчаларды блендер менен чалыңыз. Желатинди лимон ширесине 5 мүнөт чылап коюңуз. Андан кийин аны эригенге чейин кичинекей кастрюлага жай ысытыңыз. Кайнатпаңыз. Желатинди жана майда тууралган эстрагонду жашылча пюресине кошуп, туздаңыз, баарын кылдат аралаштырыңыз. Аралашманы калыптарга бөлүп, жок дегенде 3 саатка муздаткычка коюңуз. Жашыл буурчак жана эстрагон бутактары менен кооздоп, муссту түздөн–түз калыптарда бериңиз.

5-09.11.jpg



МИНИ БРОККОЛИ, ЖАШ БУУРЧАК ЖАНА КРЕВЕТКАЛАР МЕНЕН ПОКЕ
Поке – конструктор принцибине ылайык чогултулган тамак. КБМУ боюнча эң сонун балансташтырылган, витаминдерге жана минералдарга бай көп клетчаткаларды камтыйт. Жашыл поке үчүн биз керектүү түстөгү жашылчаларды алабыз, биздин рецептте ал буурчак жана брокколи болот. Жашылчалар жөнүндө да унутпайбыз – соуска өзүнүн мүнөздүү даамы менен кинза кошобуз. 137 ккал / 100 г

6-09.11.jpg
ИНГРЕДИЕНТТЕР: Жаш буурчак Bonduelle 1 банка (400 г); мини брокколи Bonduelle 1 таңгак (300 г); күрүч кесме 200 г; авокадо 1 даана; кайнатылган креветка 200 г; Нори чипстери 10 г; маринаддалган имбирь 100 г; кинза чөбү 20 г; кара кунжут 1 аш каш.; лайм 1 даана; зайтун майы 2 аш каш. РЕЦЕПТ: 1. Брокколини нускамага ылайык кайнатыңыз. Сууну агызыңыз. 2. Авокадону тазалап, тилимдерге бөлүңүз. 3. Күрүч кесмесин нускамага ылайык кайнатыңыз. 4. Чоң тарелкага кесмеден, брокколиден, креветкадан, жаш буурчактан, авокадодон, имбирьден, балырдан жасалган чиптерден, лайм бөлүгүн жана кинзадан бир аз салыңыз. 5. Зайтун майын куюп, кунжут себелеп бериңиз.

Читайте также

Дагы сайтта