БЛИНЧИКТЕР ҮЧҮН МӨМӨ САЛМАЛАРЫ

01.06.2023
Жука тордолгон блинчиктер – ​​универсалдуу, тоюмдуу, даамдуу жана айрыкча, аларды жаңы даам нюанстарын алып келе турган туура салмалар менен толуктасаңыз, аппетиттүү эртең мененки тамак. Блиндерди ар кандай кошумчалар менен берсе болот – эт, сыр жана быштактан тартып жемиштерге, ал тургай шоколадга чейин. Бирок бүгүн биз бул тамактын эң жайкы варианты– ар түрдүү мөмөлөр менен толтурулган блинчиктер ​​жөнүндө сүйлөшөбүз. Мындай эртең мененки тамакка кайсы мөмө жакшыраак болорун айтып беребиз жана мөмөлүү блинчиктердин тез рецепттери жөнүндөгү идеялар менен бөлүшөбүз.
КАМЫРДЫН ӨЗГӨЧӨЛҮКТӨРҮ
Мөмөлөргө өтүүдөн мурун, сиз блинчиктер үчүн негиз – камыр жөнүндө чечим кабыл алышыңыз керек. Мөмө–жемиш толтургучтары камыр бир аз таттуу же нейтралдуу болушун талап кылат – бирок эч качан туздуу эмес. Негизги эреже: 1. Эгерде сиз кычкыл мөмөлөрдү (карагат, чычырканак, шилби, казыбак) колдонууну пландап жатсаңыз, анда кычкылдуулугун тең салмактоо үчүн камырды бир аз таттуу кылууга болот; 2. Таттуу мөмөлөргө (кулпунай, дан куурай), тамак өтө таттуу болуп кетпеши үчүн, ашыкча шекерсиз нейтралдуу камырды алганыңыз жакшы.
ТАМАКТЫ КАНТИП ТЕҢ САЛМАКТУУ КЫЛУУГА БОЛОТ
Канттан баш тартуу жана ундун альтернативдүү түрлөрүнө өтүү мындай эртең мененки тамакты тең салмактуу кылууга жардам берет. Кадимки ак канттын ордуна, сиз бал, клен сиропу, стевия же фруктоза сыяктуу башка, ден–соолукка пайдалуу таттуу кылуучуларды колдонсоңуз болот. Ал эми классикалык майда салдырылган буудай уну бүт дан, күрүч же гречка уну менен алмаштырылышы мүмкүн. Мындай блинчиктер ​​ден–соолукка пайдалуураак жана ошол эле учурда кадимкидей даамдуу болуп калат.
КҮРҮЧ УНУНАН БЛИНЧИКТЕР
Күрүч уну буудай унуна караганда жакшы сиңет, анын курамында жай углеводдор көбүрөөк, андан жасалган тамактар ​​азыраак калориялуу болуп чыгат, ошондуктан аны классикалык рецепттерге эң сонун альтернатива катары оңой эле колдонсо болот. Күрүч унунан жасалган блинчиктер жука, даамы назик жана нейтралдуу болуп чыгат, ошондуктан аларга толтургучтардын каалаган түрү ылайыктуу – туздуу да, таттуу да. Альтернативдик ундар менен жасалган көбүрөөк блинчик рецепттери үчүн биздин макаланы караңыз: "Блинчиктер: глютенсиз жана шекерсиз рецепттер".
МӨМӨЛӨРДҮ КАНТИП ТАНДАСА БОЛОТ
Сиз каалаган мөмөлөрдү ала аласыз – жаңы же тоңдурулган, бүтүндөй же майдаланган, варенье, джем, конфитюр же коюу желе түрүндө. Тандап жатканда, өз каалоолоруңузду жетекчиликке алыңыз: 1. Эгер сиз таттуураак даамдарды жактырсаңыз, анда кулпунайды, жер кулпунайды, дан куурай, алчаны, гиласты тандаңыз, ага бир аз бал же табигый топинамбур сиропун кошуп койсоңуз болот. 2. Эгер сиз жеңил кычкылды жактырсаңыз, анда токой мөмөлөрү (черника, голубика, клюква, маймынжан), ошондой эле шилби, казыбак, чычырканак, кызыл же кара карагат ылайыктуу. Мөмөлөрдүн даамын ачык кылуу үчүн аларга бир аз лимон ширесин жана лимондун же апельсиндин кабыгын кошуп койсоңуз болот.
САЛМАНЫ КАНТИП ДАЯРДОО КЕРЕК
ТОҢДУРУЛГАН МӨМӨЛӨРДӨН
ягоды 1.png
Классикалык мөмө салмасын жасоонун эң оңой жолдорунун бири – коюу, желе сымал текстуралуу конфитюр жасоо. Бул үчүн, бир–эки стакан тоңдурулган бүт мөмөлөрдү алып, аларга бир–эки аш кашык лимон ширесин, татымына жараша таттуу кылуучу затты кошуп, бир аз суу менен кастрюляга бир аз кайнатуу керек. Кээ бир мөмөлөр (мисалы, карагат, клюква же жер кулпунай) бышырылган кезде конфитюрдин коюуланышына жардам бере турган пектинди камтыйт. Бирок, эгерде табигый пектин жетишсиз болсо, анда аралашмага бир аз суюлтулган крахмалды кошуп, коюуланганга чейин кайра ысытсаңыз болот – ошентип ал назик желе сымал текстурага ээ болуп, блинчиктерден агып чыкпайт. Эгерде конфитюр дагы эле өтө суюк болуп чыкса, анда аны эки бөлүккө бөлүүгө болот. Суюк мөмө ширесин өзүнчө идишке куюп, аны соус катары колдонуш керек, ал тамакты эң сонун кооздойт, калган коюу аралашманы салма катары колдонсо болот.
ЖАҢЫ МӨМӨЛӨРДӨН
ягоды 2.png
Кааласаңыз, мөмөлөрдү бышырбасаңыз, аларды жаңы түрүндө колдонсоңуз да болот. Эң оңой жолу – аларга бир аз кант же кумшекер упасын себелеп, 10–15 мүнөткө калтыруу – ошентип алар шире берип, жумшарышат. Алынган аралашманы андан кийин блинчикке толтурса болот. Канттын көлөмүн азайтуу үчүн, аны лимон ширеси кошулган бал менен алмаштырса болот. Дагы бир вариант – блинчиктерди жаңы мөмөлөр менен кооздоп, йогурт же майы аз сметана менен берүү же аларды бир тектүү пюре алганга чейин электен сүртүп коюуга болот.
КОШУМЧАЛАР МЕНЕН МӨМӨЛӨРДӨН
ягоды 3.png
Мөмөлөр көптөгөн продуктулар менен жакшы айкалышат, ошондуктан сиз алар менен чексиз эксперимент жүргүзүп, даамдардын жаңы айкалыштарын түзө аласыз. Аларды жумшак быштак же быштактуу сыр менен кошуп көрүңүз – бул тамагыңызга белок компонентин кошуу жана эртең мененки тамакты тең салмактуу кылууга жардам берет. Ал эми кылдат бир нерсени кааласаңыз, быштактын ордуна каймактуу италиялык маскарпоне же рикотта сырын колдонуп көрүңүз, алар өзүнүн назик текстурасы менен ширелүү мөмөлөрдү көрүнүктүүрөөк кылат.

Читайте также

Дагы сайтта