Акшактар– тең салмактуу тамактануунун маанилүү бөлүгү болуп саналат, анткени алар организмибиздин ден соолугун сактоо үчүн зарыл болгон көптөгөн азыктардын булагы. Биринчиден, бул бизге сарпталган энергияны толтуруу үчүн керек жай углеводдор. Экинчиден, алар калий, магний, фосфор, кальций сыяктуу ар түрдүү микроэлементтерге жана витаминдерге, биринчи кезекте Е жана В тобунун витаминдерине бай. Ал эми бүтүн, башкача айтканда, тазаланбаган дандарды тандап алсак, анда акшак менен бирге биз өсүмдүк белогунун жана клетчаткасынын чоң көлөмүн алабыз. Өсүмдүк булалары ашказан–ичеги трактынын иштешин жакшыртат, тез тоюуга жардам берет, узак убакытка ачкачылыктан арылтат, нормалдуу салмакты сактоого жардам берет, ошондой эле канттын сиңирилишин жайлатат, ошону менен тамак–аштын гликемикалык индекси төмөндөйт.
Мындан тышкары, акшактар бизге жыл бою жеткиликтүү, бир кыйла узак сактоо мөөнөтү бар, алар өз алдынча тамак катары даярдалышы мүмкүн – көптөгөн адамдар күндү ботко менен баштоону– жана гарнир катары артык көрүшөт . Азыр акшактарды тандоо абдан ар түрдүү, бирок алар ар түрдүү азыктык баалуулугуна ээ, ошондуктан биз эң пайдалуу акшактарды бөлүп, алардын кандай пайдасы бар экенин айтып бердик.
1. ГРЕЧКА
Гречка акшагынан ун
Бардык акшактардын ичинен гречка эң көп пайдалуу аш болумдуу заттарды камтыйт, анын ичинде курамында глютен жок болгондуктан, аллергияны жаратпайт, оңой даярдалат. Бул экологиялык жактан таза продукт, анткени ал эч качан генетикалык модификацияга дуушар болбогон. Мындан тышкары, гречка бар талааларда химиялык заттар колдонулбайт, анткени ал отоо чөптөрдүн чабуулуна кабылбайт. Гречканын өзгөчө даамын акшактын сактоо мөөнөтүн узартуу үчүн бир убакта жасала баштаган алдын ала кууруу берет. Азыктуулугу алда канча жогору болгон жашыл гречкага артыкчылык берүү жакшыраак. Анан, албетте, дүкөндө туура тандоо керек. Сатып алууда эмнеге көңүл буруу керектигин, Роспотребнадзордун сайтынан көрүүгө болот.
Гречканын калориялуулугу – 300 ккал / 100 г Белоктор – 14 г. Майлар – 3 г. Углеводдор – 57 г. Клетчатка– 6 г. Анын курамында В витаминдери көп, минералдардын ичинен эң негизгиси темир, фосфор, калий, марганец, кальций жана магний.
Гречканын пайдасы:
Жеңил жана тез сиңүүчү толук кандуу өсүмдүк белогу.
Темир жана жез гемоглобиндин синтезине жардам берет, бул анемиянын алдын алуу үчүн кызмат кылат.
Магний жана В тобунун витаминдери нерв жана жүрөк–кан тамыр системаларын бекемдейт, мээни активдештирет.
Кальций сөөктөрдүн жана тиштердин бекемдигине жардам берет, ал эми йод гормоналдык фонду нормалдаштырат.
Фенолдук кошулмалар гречканы картаюу процессин акырындатуучу антиоксиданттар катарына киргизүүгө мүмкүндүк берет.
Гречка менен сиз көптөгөн кызыктуу тамактарды даярдай аласыз – ал тургай шорпо же майсыз котлеталар.
2. СУЛУ АКШАГЫ
Сулу боткосунан эртең мененки тамак
Тазаланбаган сулу дандарынан алынган сулу акшагы да эң пайдалуу акшактардын категориясына кирет. Мындай акшакты бышыруу убактысы боюнча таануу абдан оңой: ал 15 мүнөттөн кем болбошу керек. Анда эң көп клетчатка бар жана бардык витаминдер толук сакталат, анын ичинде А, Е жана В тобундагылар, ошондой эле цинк, магний, кальций, фосфор, темир жана башкалар сыяктуу микро– жана макроэлементтер.
Көбүнчө биз бууга кармалган жана пресстелген сулу үлпүлдөгүн колдонобуз, ал иштетилгенден кийин өзүнүн пайдалуу элементтеринин бир бөлүгүн жоготсо да, абдан жакшы курамын сактап калат. Акыр–аягы, тез даярдалуучу ботколор, алар, албетте, убакытты үнөмдөйт: аларды жөн гана кайнак суу менен кую керек, жана алар жегенге даяр болот, бирок пайда жагынан "бош" эмес, кээде зыяндуу да болот, анткени өндүрүүчүлөр көп учурда аларга кант жана ароматизаторлорду кошот.
Калориялуулугу – 340 ккал / 100 г Белоктор – 12 г. Майлар – 5,8 г. Углеводдор – 65 г. Клетчатка – 10 г.
Сулу үлпүлдөгүнүн пайдасы:
Антиоксиданттар иммунитетти көтөрөт жана сезгенүү оорууларына каршы күрөшөт.
Метионин амин кислотасы магний сыяктуу нерв системасына стресске каршы турууга көмөктөшөт.
Клетчатка тамак сиңирүүнү жакшыртат жана ичегилердеги пайдалуу бактериялар үчүн азык катары кызмат кылат.
Бета–глюкандар организмден жаман холестеринди чыгарат.
3. ПОЛБА
Полба жана жаңы жашылчалар менен салат
Азыр бул аталыш күнүмдүк жашоодон дээрлик жок болуп кетти, акшактын өзү да бир нече убакыт мурун аз адамдарга белгилүү болду. Бул планетадагы эң байыркы дан өсүмдүктөрүнүн биринин катарына кирет. Археологдордун айтымында, адамдар полбаны 8 миң жыл мурун колдоно башташкан.
Бирок дени сак тамактануу тренди бизди көптөгөн жаңы тамак–аштар менен, анын ичинде фарро акшагы менен тааныштырды. Бул акшак Италияда ошондой деп аталат– бул аталыштын астында полба – буудайдын жапайы түрү жашырынган, ал кадимки буудайдан айырмаланып, эч качан селекционерлердин кызыкчылыктарынын чөйрөсүнө кирбеген, демек ал эч качан генетикалык модификацияга дуушар болгон эмес.
Калориялуулугу – 338 ккал / 100 г Белоктор – 14,7 г Майлар – 2,3 г. Углеводдор 70 г Клетчатка – 10,7 г
Полбанын пайдасы:
Буудайдан алынган бардык акшактардын ичинен полба ашказан–ичеги трактынын туура иштешин камсыз кылган эң көп тамак–аш булаларын камтыйт.
Темир кан жаратуу процесстерине катышып, эритроциттердин иштеп чыгарылышын көбөйтөт, бул да зат алмашууну тездетет.
Кальций жана фосфор сөөктөрдүн жана тиштердин дени сак болушун камсыз кылат.
Тиамин организмдин коргоочу функцияларын активдештирет.
4. RIS
5.jpg
Кайсы акшак пайдалуураак экенин айта турган болсок жана күрүчтүн түрдүү сортторун салыштырсак, анда күрөң (тазаланбаган) жана бууга кармалган күрүч лидер болот. Жылмаланбаган күрүчтө, кабыгынын сакталышынын эсебинен акшактардын азыктык баалуулугун камсыз кылуучу бардык аш болумдуу заттар калат.
Калориялуулугу – 331 ккал / 100 г Белоктор – 6,3 г. Майлар – 3,4 г. Углеводдор – 76,17 г. Клетчатка – 14 г.
Күрүчтүн пайдасы:
Ак күрүчтөн айырмаланып, ал кандагы глюкозанын деңгээлин көтөрбөйт, демек, канттын деңгээлин көзөмөлдөөгө жардам берет.
Роспотребнадзордун маалыматтары боюнча, бардык акшактардын ичинен биологиялык баалуулугу боюнча эң жогорку сапаттагы белок катары өзгөчөлөнөт.
Ал тамакка кошулган башка азыктардын сиңимдүүлүгүн жогорулатат.
Анын курамында глютен жок жана бул белокко аллергиясы бар адамдардын рационуна туура келет.
Күрүч бүт бойдон универсалдуу, аны ботко же гарнир катары гана эмес, салаттарга же шорполорго да пайдалануу, ысык тамактарга кошуп, боулдун компоненти кылууга болот.
Күрүч дагы дүйнөнүн ар түрдүү өлкөлөрүнүн street food маданиятынын мотивдери боюнча Гавайи жана Мексикалык жашылча микстеринин курамына кирет. Аралашмаларды көмөч казанга 7 мүнөт куурса болот – жана даамдуу, тең салмактуу тамак эч кандай күч–аракет жумшалбастан жана өтө эле тез даяр. Эгер бир аз көбүрөөк убакыт болсо, анда алар менен, мисалы, сарымсак соусундагы креветкалар, имбирь жана лайм менен тоок эти же уйдун этин жасай аласыз.
5. АРПА АКШАГЫ
Чынында, арпадан эки түрдүү акшак жасалат – перловка (бүтүн дан) жана арпа (майдаланган дан). Экөө тең пайдалуу касиеттерге ээ. Бирок, арпа акшагы ар дайым тазаланбаган дандардан жасалат, демек ал азыктык заттарды максималдуу түрдө сактайт, анда перловка алдын ала тазалоого дуушар болушу мүмкүн. Тандоодо жаңылыштык кетирбөө үчүн, дүкөндөн биз дандын ортосунда кара сызык менен сүйрү перловка издеп жатабыз – бул кабыктын сакталгандыгын көрсөтүп турат.
Калориялуулугу – 352 ккал / 100 г. белок – 9,3 г Май – 1,1 г. Углеводдор – 73,7 г Клетчатка – 15,6 г
Арпа акшагынын пайдасы:
Клетчатка өлчөмү боюнча лидерлердин бири.
Лизин амин кислотасы сезгенүүгө каршы күчтүү таасирге ээ, ал суук тийүү жана вирустук оорулар менен тез күрөшүүгө жардам берет.
Күчтүү сийдирүүчү каражат, бөйрөк көйгөйлөрүнө жардам берет жана шишиктер менен күрөшүүчү каражат катары кызмат кылат.
Селен боор ткандарын тазалайт, ошондой эле организмди онкологиянын пайда болушунан коргоочу Т–заттардын иштеп чыгарылышын стимулдаштырат.
6.jpg
6. БУЛГУР
Чыгыш өлкөлөрүнүн ашканасында популярдуу акшак жаш буудайдын тазаланган, бууга кармалган жана кургатылган дандары. Анын назик жаңгак даамы жана жыпар жыты бар. Анын курамында глютен бар, демек аны бул продуктуга аллергиясы бар адамдар колдонбошу керек.
Калориялуулугу – 342 ккал / 100 г. Белок – 12,2 г Май – 1,3 г. Углеводдор – 63,4 г Клетчатка – 12,6 г
Булгурдун пайдасы:
Курамында өсүмдүк булалары бар болгондуктан, салмакты көзөмөлдөөгө жардам берет.
Өттүн агып чыгышына жардам берет, бул да детоксикация процессинде боорго жардам кылат.
Ал калийге бай, кан тамырларды кеңейтет жана ошону менен кан басымын төмөндөтөт, демек жүрөк системасын коргойт.
Магний тынч жана узак уйку үчүн жооптуу нейротрансмиттерлердин иштеп чыгарылышын стимулдаштырат
7.jpg
7. Киноа
8.jpg
Амарант үй–бүлөсүнүн өсүмдүктөрүнөн алынган акшак дени сак тамактануу трендине байланыштуу популярдуу болуп калды. Чынында, Түштүк Американын тоолуу аймактарында, индеецтер аны бир нече миң жыл мурун өстүрүшкөн. Анда көптөгөн өсүмдүк белоктору, алмаштырбас амин кислоталары, витаминдер жана минералдардын сонун курамы бар жана глютен жок. Салаттар жана ысык тамактар үчүн идеалдуу компонент, рецепттерде күрүчтү аны менен оңой алмаштырууга болот.
Калориялуулугу – 368 ккал / 100 г. Белок – 14,2 г Май – 6,1 г. Углеводдор – 57,2 г Клетчатка – 11,4 г
Киноанын пайдасы:
Фитин кислотасы зыяндуу холестеринди жок кылат жана антиоксидант болгондуктан онкологиялык оорулардын өнүгүшүнөн коргойт.
Амин кислоталары клеткалардын өсүшүнө жана жаңылануусуна катышат, эндокриндик системанын ишин нормалдаштырат.
Ал башка дан өсүмдүктөрүнөн айырмаланып, жүрөк–кан тамыр системасына пайдалуу Омега 3 май кислоталарынын жогорку өлчөмүнө ээ.
Курамында сапониндер бар – уйку безинин функцияларын колдоочу органикалык бирикмелер.